Billed og foto – vejledning

GIMP 2

GIMP 2 er et frit semiprofessionelt billedbehandlingsprogram til fotoredigering, tegning, retouchering, billedkonvertering m.v.
Programmet er med danske menuer.

Du skal downloade de 2 pakkede filer og installere dem i den rækkefølge de står her.
Download og installer gtk268setup1.zip (Krævede biblioteker).
Download og installer gimp228i586setup.zip (Selve programmet).

Sådan ser Gimp 2 ud:


Ændre fil- og billedstørrelse i Microsoft Office Picture Manager

Hvis du hurtigt og nemt vil ændre billeder, så de f.eks. egner sig bedre til websider, kan du benytte programmet “Microsoft Office Picture Manager”.

Programmet findes under Start, Alle Programmer, Microsoft Office og Microsoft Office-værktøjer.

 

Når programmet er startet, vises i venstre side en genvej til mappen Billeder fra Dokumenter, og indholdet af mappen vises i midten af skærmbilledet.

 

Du kan oprette genveje til andre billeder på din computer ved at klikke på ”Find billeder” i Opgaveruden til højre.

 

Vælg det ønskede drev og klik på Ok.

Efter et øjeblik vises de mapper med billeder, som findes på det valgte drev. Klik på en mappe for at få vist billederne.

Klik på det billede, du ønsker at ændre, eller vælg evt. flere billeder ved at holde Ctrl-tasten nede samtidig med at du klikker.

Klik på den lille pil øverst i Opgaveruden

 

og vælg ”Eksporter” fra den liste, der kommer frem.

 Opgaveruden ser nu således ud:

 

Du har nu mulighed for at vælge en ny placering til de ændrede billeder. Fjern tjekmærket ud for ”Oprindelige placeringer” og klik på ”Gennemse” for at finde den ønskede placering på computeren.

Du kan vælge at gemme billederne med de oprindelige filnavne, eller du kan fjerne tjekmærket og klikke på ”Omdøb” for at give billederne nye navne.

Vælg herefter Filformat. Til fotografier, der skal vises på websider, benytter man normalt formatet Jpeg. Klik evt. på Jpeg-indstillinger, hvis du vil ændre kvaliteten.

Herefter kan du vælge, hvilken størrelse, billederne skal have på skærmen.

Jo mindre størrelse, du vælger, jo hurtigere vil billederne komme frem på skærmen. Størrelsen 448 x 336 px vil normalt være et godt valg til websider.

Klik til sidst på OK for at udføre ændringerne.


Ændre fil- og billedstørrelse i programmet Picasa

Hvis du hurtigt og nemt vil ændre billeder, så de f.eks. egner sig bedre til websider, kan du benytte programmet Picasa, som kan downloades gratis fra Googles hjemmeside på adressen picasa.google.dk

Klik på linket ”Download Picasa”.

Når programmet er downloaded, kan du installere det på computeren.
Når programmet Picasa er installeret og åbnes første gang, dukker en dialogboks frem, hvor du kan vælge, om der skal scannes efter billeder på hele computeren eller blot i ”Mine dokumenter, Mine billeder samt Skrivebordet”.

Når du klikker på “Fortsæt”, går scanningen i gang.
I venstre side af skærmbilledet får du nu en oversigt over de billedmapper, der findes på hele computeren eller i de mapper, du har valgt at scanne. Mapperne er opdelt efter hvilket årstal, de er oprettet i.

Klik på en mappe for at se indholdet af den. Du markerer et billede ved at klikke på det. Marker evt. flere ved at holde Ctrl-tasten nede samtidig med at du klikker. Hvis du vil markere alle billederne i mappen, kan du klikke på “Alle”.
Når de ønskede billeder er markeret, kan du gemme billederne til brug på websider ved at klikke på “Fil” i menuen foroven og vælge ”Eksporter billede til mappe…”.

 

Denne dialogboks kommer nu frem:

I dialogboksen kan du vælge en eksisterende mappe på computeren ved at klikke på “Gennemse” eller du kan oprette en ny mappe ved at skrive navnet i feltet.
Du kan vælge at benytte den oprindelige billedstørrelse, eller du kan indstille billedstørrelsen ved at skrive den ønskede bredde i pixel eller vha. skyderen.Jo mindre størrelse, du vælger, jo hurtigere vil billedet komme frem på skærmen. Bredden 480 eller derunder vil normalt være et godt valg til websider.
Endelig kan du ændre billedkvaliteten.
Klik til sidst på OK for at eksportere billederne med de valgte indstillinger.


Der er lukket for kommentarer.